itrr0015 apulie doorgronden 01

Apulië doorgronden

Ontdekkingstocht door de hak van de laars

8 Dagen - 7 Nachten

Onbekend maakt onbemind? Niet als het over Apulië gaat. Dit minder bekende stukje ‘bella vita’ in de hak van Italiës laars wordt omringd door het diepblauwe water van de Adriatische en de Ionische Zee. Je vindt er prachtlandschappen met hoge kliffen, donkere grotten, ontelbare olijfbomen en sierlijke wijngaarden, afgewisseld met prachtige staaltjes van Apuliës boeiende geschiedenis.

Apulië is een van de rijkste streken van Italië op het vlak van romaanse kunst. Maar ook de imposante kastelen, zoals het ‘Castel del Monte’ van Frederik II, de mysterieuze ‘trulli’-woningen met hun kegelvormige daken, de typische ‘masserie’ en de zwierige barokelementen van Lecce maken van dit bescheiden gebied een must op jouw bucket list ...

DAG 1 : Vertrek naar BRINDISI

Je neemt het vliegtuig naar Bari of Brindisi en haalt je huurwagen op. Je vertrekt richting de interessante 'Valle d'Itria' voor een verblijf van drie nachten in één van onze gunstig gelegen hotels in de regio. Je kan hier kiezen voor een verblijf nabij de kust of voor een typisch verblijf op het platteland in de buurt van pittoreske dorpjes.

DAG 2 : HET LAND VAN DE 'TRULLI'

Je maakt kennis met het magische 'trulli'-gebied, een streek waar rijke rode kleigronden bezet met wiegende graanvelden en glinsterende olijfbomen worden afgewisseld met typische witgekalkte huisjes en prachtige kleine stadjes. Niet te missen zijn het toeristische Alberobello, de 'trulli'-stad bij uitstek, de prachtige 'witte stad' Ostuni, het fascinerende Martina Franca en het charmante Ceglie Messapica.

Het gebied is genoemd naar de veelvuldig voorkomende, witte huizen met conische grijze daken, soms met mysterieuze tekens beschilderd (zoals heilige en profane symbolen, sterren, halve manen, kruisen, astrologische tekens…) waarvan men de precieze betekenis niet kent. De bouwtechniek van de 'trullo' zou ontstaan zijn in de 15de eeuw om de belastingsheffing te ontwijken die de koning van Napels doorvoerde op alle huizen die werden gebouwd op zijn grondgebied. Door huizen zonder cement te bouwen, konden deze 'trulli' bij eventuele controle van het koningshuis in korte tijd worden afgebroken.

DAG 3 : CASTEL DEL MONTE - BARI

Vandaag bezoek je het fascinerende Castel del Monte, het achthoekige kasteel van Frederik II, gelegen op een heuvel dat de omliggende vlakte domineert. Via het pittoreske Trani, met zijn mooie kathedraal en gezellige oude vissershaven, ga je naar de hoofdstad van de regio, Bari, en breng je een bezoek aan de oude stad, met o.a. het kasteel, de kathedraal en de St.-Niklaasbasiliek.

DAG 4 : LECCE - OTRANTO

De prachtige barokstad Lecce, ook wel het 'Firenze van het Zuiden' genoemd, waar rijkelijk versierde gevels en talrijke sculpturen van engelen en heiligen de goudgele straten en oergezellige pleinen sieren. Naast een bezoek aan de schitterende 'Santa Croce'-basiliek, waar maar liefst 150 jaar aan gewerkt werd, is het heerlijk slenteren over de levendige Piazza Sant' Oronzo, dé ontmoetingsplaats van de inwoners van Lecce die bewaakt wordt door de patroonheilige van de stad vanop een metershoge zuil, en de oogverblindende Piazza del Duomo, geflankeerd door theatrale bouwwerken. Vervolgens rijd je naar de vissersplaats Otranto, waar je onder meer de mooie 12de-eeuwse mozaïekvloer van de kathedraal bewondert of gezellig ronddwaalt in de smalle geplaveide straten van de oude stad. Hier overnacht je twee nachten in een van onze boetiekhotels.

DAG 5 : SANTA MARIA DI LEUCA - GALLIPOLI

Langs de zeegrotten van Romanelli en Zinzulusa rijd je verder naar Capo Santa Maria di Leuca, het uiterste puntje van de hak van Italië, waar grillige rotsen zich op majestueuze wijze in de heldere azuurblauwe wateren storten. Verder naar Gallipoli, een omwalde stad die als het ware oprijst uit de zee. De charmante oude stadskern ligt op een eilandje, omringd door talrijke vissersbootjes, en is door een brug verbonden met de gezellige moderne stad.

DAG 6 : HET BAROKKE APULIË (± 150KM)

Van Otranto gaat het vandaag richting Taranto. In de 16de eeuw werd Apulië de bakermat van de barok, mede dankzij de zachte en makkelijk te bewerken tufsteen. Je bezoekt het barokstadje Maglie, geboorteplaats van politicus Aldo Moro, en via het aantrekkelijke Nardò, met onderweg mooie ‘masserie’, rijd je naar de streek rond Taranto waar je twee nachten verblijft.

DAG 7 : DE SASSI VAN MATERA

Vandaag steek je even de grens over naar het ongerepte Basilicata. Via Massafra, gebouwd op de randen van een ravijn die de stad in twee deelt, gaat het naar het fascinerende Matera, met haar talrijke grotwoningen beschermd door de Unesco. Deze oeroude woningen, nog steeds bewoond door ongeveer 2000 mensen, en tientallen rotskerken, liggen verspreid over de wijken 'Sasso Barisano' en 'Sasso Caveoso' aan weerszijden van de Gravina-kloof. Niet te verwonderen dat dit betoverende decor vele filmregisseurs aansprak: Mel Gibson koos Matera uit om 'The Passion of the Christ' op te nemen en Daniel Craig scheurde hier als James Bond door de straten. In de namiddag kan je nog een bezoek brengen aan het oude centrum van Taranto en aan het interessante archeologische museum.

DAG 8 : Terug naar huis

Nog geen zin om terug te keren? Je kan nog enkele dagen langer blijven in een van onze charmante Italiaanse hotels.

Prijs vanaf bedraagt 3.900 euro. Dit is een prijsindicatie voor twee personen op basis van een standaardkamer inclusief ontbijt, vluchten en huurauto in hoogseizoen. De juiste prijs van jouw rondreis is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de periode waarin je reist, de periode waarin je je reis boekt, de keuze van jouw hotels, de duur van je reis ... Deze indicatie geeft je in ieder geval alvast een idee van het budget voor deze reis.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden