Verken elke hoek van het magische Madeira

blog header

Het vulkanische eiland Madeira herbergt een grote diversiteit aan idyllische landschappen. Van het oude Laurissilva woud tot de mythische ‘levadas’. Langs grotten, kiezel- en zandstranden, verborgen ‘fajãs’, exotische tuinen, watervallen of typische stadjes. Het natuurlijke, historische en culturele erfgoed van deze Atlantische schat is uniek. Lees verder en ontdek elke kant van Madeira!

Op avontuur in het groene decor van het noorden

De noordkust van Madeira heeft ongetwijfeld enkele van de meest spectaculaire landschappen van het eiland. Hier voelt het alsof de natuur kosten noch moeite heeft gespaard om bergen, bossen, kliffen en zee op adembenemende wijze te combineren. Verken zeker São Vicente, Santana en Porto Moniz aan de kustlijn van het Noorden.

São Vicente wordt gekenmerkt door groene tinten van overvloedige vegetatie, je vindt er vele tuinen, talrijke levadas, natuurlijke grotten en wandelpaden die je tot uitzichtpunten brengen. Voor de iconische ‘casinhas de Santana’, de traditionele huizen van Santana, moet je uiteraard in – kan je het al raden – Santana zijn. De regio heeft een rijke cultuur en is door Unesco erkend als biosfeerreservaat. Een bezoek aan Porto Moniz brengt je dan weer dichter bij de zee, letterlijk en figuurlijk. Watervallen, standen, natuurlijke zwembaden gevormd door vulkanische rotsen en uitzichtpunten over de zee tonen de nauwe band tussen deze plaats en de oceaan. Het Laurissilva woud draagt ook bij aan de spectaculaire natuur van de noordkust. Het exotische woud is maar liefst 20 miljoen jaar oud en wordt gekenmerkt door zijn rotsen en boomstammen gehuld in een groen jasje van mos. De mystiek van het woud is compleet door de magische mist die er hangt.

ribeira da janela noord madeira blog

Snuif de geschiedenis op in het oosten van Madeira

Aan de oostkust van Madeira ontdek je unieke en diverse landschappen. Van groene heuvels die oprijzen bij de zee tot meer dorre scenario’s met een vegetatie die voornamelijk bestaat uit klimplanten. De typische en bruisende steden en dorpen mogen we natuurlijk ook niet vergeten, er valt veel te ontdekken in dit deel van het eiland. De oostkust van Madeira ontdekken is een reis terug naar de begindagen van deze parel van de Atlantische Oceaan. Het was namelijk in Machico dat Portugese ontdekkingsreizigers in 1419 aan land kwamen, dat maakt het een van de belangrijkste gemeenten in de geschiedenis van het eiland. 

Steden met historische tradities, lekkernijen die het proeven waard zijn, plaatsen waar de natuur zich in al haar grootsheid openbaart, prachtige gouden stranden, uitzichtpunten en monumenten: dit zijn slechts enkele redenen waarom de oostkust een bezoek verdient. 

machico oost madeira blog

Ontdek de charmes van de zuidkust van Madeira

De zuidkust van Madeira staat bekend om de grote verscheidenheid aan landschappen. Van de meest mondaine plaatsen tot gebieden waar de stilte en de ongerepte schoonheid van de natuur heerst. Ook de zee is een constante in de landschappen van het Zuiden. De helderheid en temperatuur van het water maken het de ideale plek om een verfrissende duik te nemen. De typische en fotogenieke stadjes brengen je in contact met de Madeiraanse tradities, ongewone monumenten, heerlijke delicatessen en uitstekende regionale producten.  Een bezoek aan Funchal, de hoofdstad, mag natuurlijk niet ontbreken. Deze culturele stad is met bijna zes eeuwen aan geschiedenis een stad met een gezellige sfeer en natuurlijke schoonheid. Het schilderachtige Câmara de Lobos is ook zeker het ontdekken waard met zijn witte huizen en rode daken. Toch gluurt de natuur vanuit elke hoek... Waag je dus in de exotische tuinen en langs de beroemde ‘levadas’ die de groene bergen doorkruisen.

funchal zuid madeira blog

Geniet van de zon en de warme zee aan de westkust van het eiland

De westkust van Madeira staat gelijk aan een prachtige natuur en de onvermijdelijke aanwezigheid van zon en zee. De zonnigste regio van het eiland is, met zijn kiezelstranden en aangename watertemperaturen, ideaal voor zee- en strandliefhebbers. Bovendien is het gunstige klimaat van de westkust essentieel voor de vruchtbaarheid van de bodem. Enkele van de meest opmerkelijke producten van de lokale keuken worden hier geteeld, denk maar aan zoete aardappelen, suikerriet, de beroemde bananen en andere exotische vruchten. 

Ontdek pittoreske steden en dorpen vol geschiedenis, architectuur en traditioneel erfgoed. Denk aan Calheta met zijn eeuwenoude visserstraditie, Ponta do Sol met zijn diverse landschappen of Ribeira Brava met zijn gezellig historisch centrum.

ponta do sol west madeira blog

Zoek de hoogte op via de pieken op Madeira

Het gebergte van Madeira omvat gebieden op meer dan 1400 meter hoogte. De imposante toppen van het eiland vormen zo de contouren van het landschap. Het centrale bergmassief wordt beschouwd als een natuurmonument met een oppervlakte van zo’n 8200 hectare, hier worden twee verschillende gebieden afgebakend, namelijk het oostelijke en het westelijke deel. Het ruwe reliëf van de toppen van Madeira is het resultaat van erosie. De ruige contouren zijn dus een indrukwekkend bewijs van de duizendjarige vulkanische geschiedenis van het eiland. Boven de wolken in Madeira vind je niet alleen adembenemende natuurpracht en bijzondere plantensoorten, het centrale gebergte is ook de broedplaats van een zeldzame zeevogel, de Madeirastormvogel. Op je tocht doorheen de pieken van Madeira, hou je best ook even halt op een van de hoogste punten van het eiland, Pico do Arieiro, hier heb je een adembenemend uitzicht over het eiland. Nog ietsje hoger ligt de Pico Ruivo, dat is het op twee na hoogste punt van heel Portugal, hier zijn de zonsondergangen onvergetelijk. 

peaks madeira blog

Voel je het al kriebelen? Goed, onze specialist Portugal helpt je met plezier verder!

Bekijk snel al onze hotels en rondreizen op Madeira.

logo madeira
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy
Copyright © 2023 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden