602beb7f4432b

De kleurrijke kusten van Centraal-Portugal

Proeven van cultuur en kabeljauw

8 Dagen - 7 Nachten

Zin om Portugal eens helemaal anders te beleven? Dan moet je aan de westkust zijn. Gouden stranden, woeste golven, kleurrijke azulejos, prachtig porselein, meesterlijke beeldhouwwerken en… de allerbeste kabeljauw.

Jouw gastronomische route start in Costa Nova. Via Ílhavo, de bakermat van de kabeljauwvisserij, trek je naar Aveiro, voor een boottocht langs de indrukwekkende zoutpannen. Verder naar het wijngebied Bairrada en naar Coïmbra, de stad van kunst en literatuur, met zijn beroemde kathedraal, prachtige oude universiteit en vooral een gigantisch ondergronds tunnelstelsel dat doet denken aan de Parijse catacomben.

En natuurlijk is er ook uitgebreid de tijd om de mooiste stranden van de westkust te ontdekken. Je bezoekt niet alleen de bekende badplaatsen Nazaré en Peniche, de op één na grootste vissershaven van Portugal, maar ook kleinere pareltjes langs de machtige oceaan.

Dag 1 : Vertrek naar Porto - Ílhavo

Je komt aan in de luchthaven van Porto en haalt je huurwagen op. Op weg naar je hotel maak je een tussenstop in Valega met zijn typische kerk waarvan de voorgevel volledig bekleed is met - eerder uitzonderlijk - kleurrijke azulejos. Breng ook een bezoek aan het museum van de prestigieuze porselein-fabriek van Vista Alegre.

DAG 2 : Costa Nova - Ílhavo, bakermat van de kabeljauwvisserij

Start je dag met een bezoek aan de kleurrijke vismarkt van Costa Nova, een pittoresk kustplaatsje met houten huisjes met strepen in felle kleuren afgewisseld met witte strepen. Ze werden vroeger door de vissers gebouwd om te schuilen en om hun visgerei in op te bergen. Het uitgestrekte strand, Praia de Costa Nova ligt aan de ruige oceaan, populair bij vele surfers en ideaal voor heerlijke lange wandelingen. Breng zeker een bezoekje aan Ílhavo, een stad met een lange traditie van kabeljauwvisserij, zelfs tot in de wateren van Newfoundland. Daarnaast raden wij je ook aan om het maritiem museum te bezoeken.

DAG 3 : Aveiro en zijn zoutpannen

Aveiro: dat betekent een landschap gedomineerd door het water, gelegen aan de zee en de rivier en doorkruist door kanalen waarop de kleurrijke moliceiro-boten varen. Voorheen dienden deze slanke boten om algen en zeewier uit de Ria te halen, nu kan je hiermee een boottochtje maken. Aveiro beschikt over een aantal prachtige Art Nouveau gebouwen in het centrum die op wandelafstand liggen van elkaar, alsook een museum met het mausoleum van prinses Joana. Wie van hedendaagse architectuur houdt, mag zeker de gebouwen van de universiteit niet missen. Steek de rivier met de boot over om tussen de zoutpannen het witte zout te bewonderen dat in de zomer in de vorm van piramides in de zon ligt te drogen. Geniet in he Reserva Natural das Dunas van een rustgevende wandeling op de ongerepte stranden.

DAG 4 : De Bairrada wijnen en Coïmbra

Het wijngebied Bairrada, gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Serra do Buçaco, biedt de ideale omstandigheden voor de productie van mousserende wijnen. Proef in één van de wijnkelders de plaatselijke witte en rode wijnen. Je verneemt er alles over in het Museo do Vinho da Bairrada. Je gaat verder richting Coïmbra waar je twee nachten slaapt. Coïmbra, de stad van kunst en literatuur met zijn beroemde kathedraal en prachtige oude universiteit die aanzien geniet tot ver buiten de grenzen. Ben je een kunstliefhebber? Vergeet dan niet langs het Museu Nacional Machado de Castro te lopen. In het voormalig bisschoppelijk paleis waar vooral beeldhouwwerken tentoongesteld worden. Nog meer oude beelden, grafzuilen en Visigotische kunstwerken bewonder je in de Criptoportico de Aeminium, een merkwaardig ondergronds gangenstelsel dat nog dateert uit de Romeinse tijd. Na zoveel kunst en cultuur is het tijd om even op adem te komen, wandel door de prachtige 16de-eeuwse tuinen rondom het museum.

DAG 5 : De mooiste stranden van de Westkust

Vandaag vertrek je richting de kust met een tussenstop in Montemor-o-Velho, een belangrijke verdedigingspost van Coïmbra in de middeleeuwen, met een indrukwekkend kasteel 'Paço dos Condes'. Aan de monding van de Rio Mondego tegenover een landschap van zoutpannen ligt Figueira da Foz, een vissershaven met scheepswerven en een reusachtig strand met fijn zand. Het is vooral geliefd bij surfers wegens de hoge golven. Op het strand van Tocha bemerk je nog de typische palheiros, een soort paalwoningen die vroeger dienden als graanschuren. Hierna keer je terug via Mira met zijn bontgekleurde vissersboten op het strand tot Cantanhede. Maak eventueel een ommetje naar Buçaco, het mooiste bos van Portugal, met het indrukwekkende Hotel-Palácio de Buçaco, een voormalig jachtpaviljoen van de koninklijke familie en een voorbeeld van manuelijnse stijl met veel azulejostaferelen. Niet veel verder ligt het stadje Luso, bekend om zijn mineraalwater, geniet hier van een koffie of thee in het Art Deco theehuis, het Casa de Chà.

DAG 6 : Verder Zuidwaarts

Ben je geïnteresseerd in Romeinse ruïnes, maak dan even een tussenstop in Conímbriga. Ook het nabijgelegen en gezellige stadje Condeixa-a-Nova met enkele mooie paleizen is een bezoek waard. Vervolg je reis naar het zuiden, richting Batalha en Alcobaça met hun monumentale kloosters. Hier verblijf je twee nachten in een Caractère hotel.

DAG 7 : De almachtige oceaan

Naast de bekende badplaatsen Nazaré en het minder drukke Peniche, de op een na grootste vissershaven van Portugal, is het ook de moeite waard om kleinere badplaatsen te bezoeken zoals São Martinho do Porto. Het volledig ommuurde witgekalkte Óbidos is voor velen een must, maar is ook een van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden van Portugal met alle drukte van dien. Toch maar verder uitwaaien aan zee?

DAG 8 : Terug naar huis

Je reis zit er jammer genoeg op. Je levert je huurwagen in op de luchthaven van Lissabon en keert terug huiswaarts. Blijf je liever iets langer? Verleng je reis in Lissabon en ontdek de gezellige straatjes van de stad.

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden