Even geduld aub...

Helaas, we hebben geen resultaten kunnen vinden. Gelieve je zoekterm aan te passen.

Landen

...

Regio's

...

Bestemmingen

...

Hotels

...

Rondreizen

...

Blogs

...
602befa55fdd8

De Aldeias Históricas

Route van de middeleeuwse vestingdorpjes

8 Dagen - 7 Nachten

De Aldeias Históricas, dat zijn een handvol middeleeuwse vestingdorpjes in Centraal-Portugal, en een van de best bewaarde geheimen van het land. Hier ontdek je het échte Portugal, een wereld van tradities, legendes en… graniet.

Tijdens jouw beleefreis doorkruis je pittoreske, eeuwenoude dorpjes, bergplateaus en gletsjerdalen. Je wordt overdonderd door natuurpracht en gigantische granieten rotsblokken, en ademt de “zuiverste lucht van Portugal” in. Geniet van indrukwekkende ruïnes, adembenemende uitzichten en onschatbare verzamelingen prehistorische vondsten.

Dag 1 : Vertrek naar Porto - Viseu

Haal je huurwagen op en vertrek richting Viseu, waar de beroemde Dão wijn wordt geproduceerd. Viseu is een aangenaam stadje dat eeuwenlang een strategische plaats is geweest: een kruispunt van doorgangsroutes halfweg de Serra da Estrela en de vallei van de Douro. Gastronomen komen hier beslist aan hun trekken met regionale specialiteiten zoals 'cabrito assado' (gegrild geitenjong) en lokale zoete lekkernijen.

Dag 2: Viseu

Je verkent te voet de bezienswaardigheden in Viseu, deze liggen allemaal op wandelafstand: de Igreja de São Francisco met mooie azulejos, het raadhuis en het justitiepaleis, de kathedraal, het Rossio plein met tal van terrasjes en een schitterende lange azulejoswand met taferelen uit het dagelijks leven. Het is vooral het Museu Grão Vasco, het voormalige aartsbisschoppelijke paleis, dat de belangrijkste bezienswaardigheid is. Vasco Fernandes, beter bekend als Grão Vasco, en de school van Viseu (16de eeuw) werden vooral beïnvloed door de Vlaamse primitieven en de gelijkenis is dan ook erg opvallend.

Dag 3: Het indrukwekkende hart van de Serra da Estrela

Vandaag staat het grootste beschermde natuurgebied van Portugal met de hoogste berg (1993m) en de hoogste weg op het programma. Via Mangualde tot Celorico da Beira, het eerste vestingstadje op je reis met een enorme vierkante donjon van de oude burcht. Hierna reis je verder naar Linhares, een ander vestingstadje met een schitterende omwalling in een machtige burcht op een uitstekende granieten rots en via Folgosinho, een stokoud dorpje richting Gouveia. Al snel bereik je het hoge bergplateau die vol indrukwekkende granietblokken ligt, sommige met verrassende vormen zoals de 'Cabeça do Velho', 'het hoofd van een grijsaard'. Vervolgens vertrek je richting het fraai gelegen Seia en een ommetje langs de 'Cabeça da Velha' – deze keer 'het hoofd van een oude vrouw', richting Loriga en Unhais da Serra, een klein (lucht)kuuroord in een schitterende omgeving. Nadien ga je tot Covilhã, een universiteitsstadje befaamd voor zijn wolindustrie en zijn 'street-art', ideaal voor een halte. Via Penhas da Saúde reis je verder richting de Torre, de hoogste berg van Portugal. Al snel verschijnt een landschap waarin geërodeerde granietblokken verspreid liggen. Het uitzicht op een stuwmeer en het hoge gletsjerdal van Zêzere is gewoonweg spectaculair. Je weg vervolgt langs dat gletsjerdal tot het bergstadje Manteigas. Hier verblijf je 3 nachten.

Dag 4: Wandelen in de zuiverste lucht van Portugal

Samen met een ervaren berggids wandel je de natuur in met indrukwekkende granietblokken waar huizen tegenaan gebouwd werden. Hier werden in primitieve omstandigheden de eerste patiënten gebracht door Dr. Sousa Martins met spectaculaire resultaten. Geniet hier van de stilte en de pure schoonheid van dit ongerepte landschap.

Dag 5: de route van de middeleeuwse vestingdorpjes

Deze vestingen werden gebouwd in de 17de en 18de eeuw ter bewaking met de grens van Spanje. De eerste stop is Belmonte, een sfeervol stadje, geboorteplaats van Pedro Álvares Cabral, ontdekker van Brazilië. Breng er zeker een bezoek aan de Igreja de São Tiago, het pantheon van de familie Cabral en de joodse wijk met haar synagoge en het 'Museu Judaico'. Ook het centrum 'A Descoberta do Novo Mundo' is interessant. Via een smalle weg met kolossale granieten rotsblokken bereik je Sortelha, een wereld van graniet, maar onvoorstelbaar mooi en schilderachtig. Hierna rij je verder tot Monsanto, met zijn gigantische granieten rotsblokken waarin zelfs enkele huizen zijn verwerkt. Zo is er het 'Casa de Uma Só Telha', het huis waarvan het volledige dak gevormd is door 1 enkele rots. Eventueel maak je een ommetje naar een ander vestingdorp, Idanha-a-Velha, ooit een welvarende Romeinse stad, nu een openluchtmuseum met tal van archeologische opgravingen waarbij een 13de eeuwse toren, gebouwd door Tempeliers, vooral de aandacht trekt. Je keert terug via Castelo Novo, het laatste vestingdorp op dit traject.

Dag 6: De 'Aldeias Históricas'

Op de zesde dag van je reis ga je via Guarda, naar Castelo Mendo, een vestingstadje op een rotsachtige heuvel tussen de resten van een gotische omwalling met enkele interessante gebouwen uit de tijd van de Spaanse overheersing, een kerk uit de 17de eeuw, een schandpaal en granieten boerenhuizen. Verder via het schilderachtige vestingstadje Castelo Bom tot Almeida, op zo'n 6 km van de Spaanse grens. De gigantische afmetingen van de verdedigingswerken spreken tot ieders verbeelding!

Dag 7: Van het adelaarsnest tot de mystieke prehistorie

Castelo Rodrigo wordt ook wel het adelaarsnest genoemd van Oost-Portugal met mooie uitzichten op de omgeving en met een indrukwekkende ruïne. Via Pinhel met een landschap vol olijfbomen en wijngaarden, naar Trancoso met een volledig intacte middeleeuwse ringmuur. Vervolgens brengt de reis je tot Marialva met resten van een burcht op een rotsachtige bergrug tot het interessante Parque Arqueológico do Vale do Côa. Een bezoek aan het Museum van Kunst en Archeologie is niet alleen een must omwille van zijn ligging en architectuur, je ontdekt hier onschatbare verzamelingen prehistorische vondsten en toelichtingen bij de paleolitische graveerkunst in openlucht. Terugkeer via Castelo Melhor, het laatste ommuurde vestingdorpje van uw reis.

Dag 8: Terug naar huis

Langs de Douro-vallei en Amarante, een mooi plaatsje dat terrasvormig aanleunt tegen de idyllische oevers van de Tâmega-rivier, vertrek je richting Porto. Je levert je huurwagen in op de luchthaven van porto en neemt een terugvlucht naar huis. Geniet je liever nog enkele dagen langer van het mooie Portugal? Dan helpen wij je graag verder!

Waarom boeken via Caractère?

  • Beste prijsgarantie
  • Caractère extra's
  • Unieke collectie boetiekhotels in Europa
  • Slechts één telefoontje of mail verwijderd van onze enthousiaste reisexperts
  • Elke maand nieuwe vondsten
  • 30 jaar specialist in Europa
  • Betaal veilig
  • Geen extra of verdoken kosten
  • Flexibel annuleren (ex. non-refundable)
Mail ons voor jouw reis op maat
Caractère NV Korte Keppestraat 19 B-9320 Erembodegem, Aalst 053/63 00 77 info@caractere.be BE0474.874.188 Reisvoorwaarden Disclaimer Privacy Aanbod
Copyright © 2024 Caractère. All rights reserved. Website by Servico Aanmelden